LM_web

Libor Matoušek se stal viceprezidentem News Media Europe

středa, 13. prosince 2023

Viceprezidentem evropské vydavatelské asociace News Media Europe se stal Libor Matoušek, zakladatel a spolumajitel společnosti Trima News provozující internetové portály Drbna. V prezidentském boardu doplní kolegyně ze Španělska, Norska a Irska. Prezidentkou News Media Europe zůstává Victoria Svanberg ze Švédska.

Libor Matoušek je zároveň předsedou Asociace online vydavatelů (AOV), která se velice rychle etablovala mezi profesními organizacemi v České republice.

„Když jsem byl navržen na pozici viceprezidenta, tak otázka nebyla, zda ji přijmu či nikoliv. Je to pro mne čest a jsem rád, že někdo ze středoevropského prostoru má své místo v evropské vydavatelské organizaci. Každý kout Evropy má svá regionální specifika a na prezidentský board mohu přinášet ta, která cítím jako palčivá pro středoevropský prostor. Necítím se tedy pouze jako český vyslanec, ale bedlivě sleduji situaci na Slovensku, Maďarsku a Polsku,“ říká Libor Matoušek, viceprezident News Media Europe.

Nominaci Matouška komentuje prezidentka News Media Europe Victoria Svanberg. „Jsme vděční, že máme v předsednictví News Media Europe zodpovědného a důvěryhodného partnera z České republiky. Těšíme se na naši spolupráci při budování a ochraně svobodného a udržitelného evropského tiskového ekosystému," shrnuje.

Ve stejném duchu se k novince vyjádřil také výkonný ředitel News Media Europe Wout van Wijk: „Jmenování Libora Matouška viceprezidentem News Media Europe podtrhuje rostoucí význam české asociace zpravodajských médií AOV. Jeho příspěvky a postřehy jsou pro evropský sektor zpravodajských médií velmi důležité."

News Media Europe je hlasem evropských vydavatelů. V číslech sdružuje 12 miliard eur ve více než 2 700 titulech. Organizace funguje od roku 2016. Prosazuje zájmy zpravodajského mediálního průmyslu v institucích Evropské unie. Zároveň symbolizuje moderní, inkluzivní a proaktivní sílu v lobbistickém sektoru Evropské unie, zastupuje zájmy vydavatelů novin a zpravodajských médií na všech platformách.

Cílem organziace je podporovat a posilovat svobodu publikování a prosazovat zpravodajské značky - tištěné i on-line -, které jsou hnací silou kreativního průmyslu v Evropské unii. News Media Europe sdružuje členy z Belgie (Flandry), Dánska, Estonska, Finska, Kypru, Nizozemska, Norska, Irské republiky, Spojeného království, Španělska a Švédska. Přidružené členství mají sdružení z Maďarska, Litvy a Rumunska.